Bästa webbhotell WordPress 2023

WordPress är ett gratis publiceringsverktyg som används av många på nätet för att enkelt bygga och administrera hemsidor. Verktyget gör att du enkelt kan designa dina egna hemsidor och publicera information, hantera bilder, filmer och dokument. Det krävs ingen större kunskap för att använda WordPress utan det är en programvara där man snabbt och enkelt kommer igång med arbetet kring hemsidan.

Även om du kan ladda ned och installera programvaran på en egen server, vilket kräver att du har en server med en fast anslutning till internet, är det vanligast att använda sig av WordPress hosting istället. Det finns ett flertal WordPress hosting i Sverige att välja mellan. Hos de flesta sajterna som erbjuder WordPress kan du även få tillgång till en hel del andra funktioner som design mallar och så kallade plugins som gör att du får ut mer av din hemsida.

Templ - Riktigt snabba WordPress sajter

 • Byggt på Google Cloud
 • Managed wordpress hosting
 • Egen kontrollpanel
 • 1 månad gratis

Kinsta - Managed wordpress hosting

 • Hög säkerhet
 • Byggt på Google Cloud
 • Dagliga backups
 • Användarvänligt

Cloudways - Enkelt att komma igång med cloud hosting

 • Välj mellan flera olika cloud hosting leverantörer.
 • Enkel kontrollpanel.
 • Lätt att skala upp och ner.

Egensajt.se - Stabilt webbhotell med innovativ kontrollpanel

 • Optimerat för välkända CMS
 • Registera dina domäner billigt
 • One-klick varnish aktivering
 • Snapback för domäner

One.com - Billigt och nybörjarvänligt webbhotell

 • Billigt webbhotell
 • Användarvänlig kontrollpanel
 • Dyngnet runt support
 • Enkelt att komma igång

OM WORDPRESS

WordPress är ett ramverk och innehållshanteringssystem, ett så kallat CMS (Content Management System) som lanserades år 2003 av grundarna Matt Mullenweg och Mike Little. Det är skrivet med programmeringsspråket PHP och använder sig av databasen MySQL för datalagring. Används gör också MariaDB och i viss utsträckning SQLite.

Systemet och programvaran används för att skapa bloggar, webbplatser och appar för att publicera olika typ av elektronisk media. WordPress bygger på öppen källkod (engelskan: open source) och lyder under licensen GNU General Public License. Den öppna källkoden gör det möjligt att läsa, ändra, modifiera och vidaredistribuera koden.

Det innebär att vem som helst kan ladda ned och använda sig av programvaran som idag är ett av de mest framstående och använda CMS på marknaden, hela 58% av alla sajter som använder ett CMS idag använder sig av just WordPress.

Med över 55 000 olika moduler eller så kallade plugins och med tusentals olika designmallar bidrar och möjliggör WordPress till att snabbt och enkelt skapa snygga, professionella och funktionella bloggar och hemsidor, där man utan större programmeringskunskap kan administrera och publicera texter och bilder.

De allra flesta webbhotellen erbjuder idag möjligheten att använda sig av WordPress, ofta genom endast ett par få knapptryckningar.

 

TEMAN FÖR UTSEENDET

När det kommer till att välja utseende och design för din WordPress sida så kan du välja mellan mängder av mallar och teman, allt från enklare till mer avancerade, beroende på användningsområde och målgrupp. Visa är gratis andra kostar.

PLUGIN/TILLÄGG FÖR FUNKTIONER

Fördelen med öppen källkod är att det kommer ständigt nya och modifierade tillägg, så kallade plugins vars uppgift är att förbättra både utseende och funktionalitet. Liksom teman finns även dessa i både gratis och betalversioner.

Vad är WordPress?

WordPress är byggd på PHP och MySQL eller MariaDB och i vissa fall SQLite. Allt startade 2003 när den första versionen av WordPress lanserades av dess grundare Matt Mullenweg och Mike Little. Den släpptes under GPLv2 licens. Snabbt blev WordPress populärt på grund av hur lätt det var för vem som helst att skapa sin egen hemsida/blogg.

Hur installerar man WordPress?

Man kan installera WordPress på en mängd olika sätt. Är du nybörjare så välj en one-click installering av din WordPress, det är att föredra. Har du större kunskap inom området så kan det vara att föredra att man installerar på det sätt man bäst önskar. För avancerade användare så rekommenderas WP-CLI, vilket innebär att man installerar WordPress med hjälp av en command line, ett sorts skalprogram, ett gränssnitt där man som användare kan skriva in kommandon.

Installera WordPress med One-click 

De flesta har en one-click install för att enkelt och snabbt installera sin version av WordPress på sitt webbhotell. Viktigt att nämna är att det ofta då följer med plugins och teman som man ofta inte behöver eller kanske vill ha. One click är mer eller midnre standar idag på de flesta webbhotell för WordPress.

Installera WordPress manuellt

Ladda ner din WordPress version från wordpress.org. Ladda upp dina filer via FTP eller om det går via backend på ditt hosting-konto. Skapa en databas, gå sedan in på ditt domännamn och följ instruktionerna på din skärm. Ett till och med enkalre sätt är om det finns en one click installer som vi prata om ovan här så gör man bara ett klick och lägger in informationen som behövs och sen är det klart. Installera WordPress är allt som oftast inte alls svårt och brukar gå på några minuter.

Installera WordPress med WP-CLI

Långt ifrån alla tjänster man kan köpa erbjuder WP-CLI installation på servern. Men använder du dig av en cloud hosting eller tjänst så är det ett enkelt och stabilt sätt att installera WordPress på. Installera WordPress med WP-CLI är inte för den som är nybörjare utan är du en van användare och vet hur du adminsitrerar ett WordPress webbhotell så kan det här vara ett bra sätt att snabba upp dina installationer av WordPress.

VARFÖR WORDPRESS?

Du kanske har hört talas om WordPress, Magneto, Joomla, Weebly, Shopify eller Wix? För företagaren som inte är insatt kan det kännas hopplöst att ens försöka hitta rätt bland alla plattformar som idag erbjuds för att bygga webbplatser på. Som så mycket annat har alla plattformar sina för och nackdelar, och som så ofta handlar det framförallt om att hitta rätt för ens eget behov. Driver du redan eller går i tankar om att starta en webbutik kan det löna sig att se över mer nischade plattformar som t.ex. Shopify. Men Shopify är inte i närheten lika bra om du först funderar på att starta blogg som sen senare ska förvandlas till webbshop. Vi har mycket bra plattformar som Wix och Squarespace som erbjuder större flexibilitet, därför passar de fler och är vanligtvis de mer populära. Populärast av dem alla är WordPress.

FÖRDELAR MED WORDPRESS

 1. Du får ett beprövat system som är tillförlitligt och som kontinuerligt uppdateras med nya funktioner som kring säkerhet.
 2. Programvaran är gratis och skriven med öppen källkod.
 3. Lätt att lära sig och enkelt att uppdatera innehåll. Krävs ingen förkunskap.
 4. Den stödjer många olika medietyper.
 5. Stor flexibilitet, det modulbaserade systemet gör det enkelt att anpassa efter behov.
Wordpress webbhotell

BÄSTA WEBBHOTELL FÖR WORDPRESS

När du ska lägga upp en hemsida på internet är det ett bra val att välja ett webbhotell som kan erbjuda webbpubliceringsverktyget WordPress. Då kommer man snabbt igång med en hemsida som ser professionell ut och som levererar bra funktionalitet. Dessutom får du tillgång till en massa extra funktioner som bland annat hjälper dig med SEO-optimering, så att potentiella besökare lättare hittar dig på nätet. 

Det finns idag en uppsjö av webbhotell som hostar WordPress och det kan därför vara bra att ha en idé om vad ens behov är och sedan jämföra de olika hotellen med varandra för att på bästa sätt se vad som passar bäst just för dig. Priser kan variera men det behöver inte betyda att de är bättre eller sämre, utan snarare satta efter behov och kapacitet. Det finns WordPress hotell som är helt gratis eller nästintill gratis, men förvänta dig begränsningar i form av funktioner och support. Många erbjuder även gratis WordPress teman och även många WordPress webbhotell erbjuder även one click install samt de som är nichade mot just WordPress kan även ha plugins för att snabba upp din WordPress installation.

KRAVEN DU BÖR HA PÅ WEBBHOTELL TILL WORDPRESS

 • Kolla upp om supporten finns på svenska, det kan underlätta framtida problemlösningar.
 • Se efter hur många domäner ditt webbhotell tillåter. Du vill inte behöva beställa nytt webbhotell bara för att du vill göra en hemsida till. De som erbjuder domäner obegränsat så är det viktigt att läsa på det finstilta för att se hur mycket CPU av servern du får använda. De vi noterat är att det oftast fungerar som högst med 3-5 domäner på en delad server som skriver att det är obegränsat antal domäner.
 • Se till att ”One-click-install” av WordPress erbjuds (och annat vid behov) på ditt webbhotell. Detta underlättar stort vid installation av blogg/hemsida om man saknar kunskap kring kod.
 • Se till att webbhotellet är tillräckligt snabbt och har så kallad bra up-time.
 • Konkurrenskraftigt pris. Måste inte alltid vara det billigaste, men ska passa för dig och dina behov.

VAD ÄR ETT WEBBHOTELL WORDPRESS

Ett webbhotell för WordPress eller webhosting som det också heter är precis som det låter, en plats och ett lagringsutrymme för hemsidor. Hotellet förser hemsidor med säkerhet, lagring och internet uppkoppling så att hemsidorna kan drivas och nås på ett bra sätt via nätet. En rad applikationer så som WordPress erbjuds också för att snabbt och enkelt kunna skapa hemsidor.

Webbhotellen erbjuder även ofta möjligheten att köpa domännamn hos dem, vilket du behöver för att skapa en egen webbadress till din hemsida. Till din domän kan du sedan skapa egna e-postadresser kopplade till ditt domännamn. Många erbjuder obegränsat antal e-postadresser och andra har begränsade antal men att köpa fler brukar inte vara särskilt dyrt.

HUR SKAFFAR MAN ETT WORDPRESS WEBBHOTELL?

Det går riktigt fort att införskaffa sig ett webbhotell idag. Processen är enkel, snabbt och inga förkunskaper krävs. Med dessutom en ”One-click install” är du igång med din WordPress sida inom loppet av några minuter.

Du kan enkelt välja något av våra bäst i test webbhotell på sidan, klicka på länken och registrerar dig snabbt hos leverantören för att komma igång med din hemsida idag. Det bästa webbhotellet för WordPress existerar nog inte utan du bör alltid utgå från dina egna behov och vad du ska bygga för sorts sajt.

Hur många domäner ingår?

Det är helt beroende på hotell och paket du väljer hos leverantören. Numer erbjuds ofta en mängd domäner kopplat till ett konto. När din gräns uppmätts går det att uppgradera och lägga till enkelt domäner till kontot, ofta till låg kostnad. 

Hur stor kapacitet behöver jag?

Det kan vara svårt att veta hur stor kapacitet och utrymme man behöver, det är därför alltid bättre att börja med mindre för att sedan uppgradera. Du kan när som helst uppgradera ditt konto, det går snabbt och enkelt. Driver du en blogg eller hemsida med mest text och lite bilder räcker ofta det mindre paketet hos din leverantör. Tänker du publicera tyngre filer eller videos eller om din sida med tiden kommer ha många samtida besökare, då kan det bli aktuellt med större paket hos ditt webbhotell.

Hur mycket trafik i GB behövs för ett webbhotell WordPress?

Det många leverantörer gör speciellt utomlands är att man skriver att det är trafik obegränsat på sina paket. Det är ofta en sanning med modifikation. Använder du dig av ett WordPress webbhotell som ligger på en delad server så är det mest troligt inte riktigt så. Många andra faktorer spelar in just här och att det står trafik obegränsat ska man ta med en nypa salt då det oftast står någonstans i avtalet att man enbart får använda en del av cpu:n och när den ä maxad så går din sajt ner.

Support för din WordPress webbplats

De ger dig tillgång till funktioner som hjälper dig att driva din webbplats smidigt, till exempel virusskydd, snabb sidladdning och gratis teknisk support. Du får också tillgång till funktioner som automatiserade säkerhetskopior, SSL-certifikat för att säkra innehållet på din webbplats, verktyg för skräppostfiltrering, e-postkonton med webbmailåtkomst för att ge ditt lilla företag ett onlinekontor och obegränsat lagringsutrymme.

Kan man tjäna pengar på sin WordPress webbplats?

Ja, finns en mängd olika sätt som du kan tjäna pengar genom att driva en WordPress sajt. Både som bloggar men även som en affilaitemarknadsförare. Vad är då en affiliatemarknadsförare? Jo det är en som har en sida som man sökmotoroptimerar mot nichade sökord som man får fram genom att göra en sökordsanalys för att sedan skapa innehåll om just de olika sökorden man hittar. Genom att sedan gå med i affiliatenätverk så kan man tjäna pengar genom att man promotar olika produkter.

Några olika affiliatenätverk

Adtraction – Stort nätverk och populärt för alla som driver egna WordPressajter som inriktar sig på affiliatemarknadsföring.

Adrecord – Även här en här en stor aktör med många svenska företag anslutna. Tjäna pengar på din webbplats genom att bli godkänd för olika affiliateprogram.

Awin – Stor internationell aktör inom affiliate.

Tradetracker – Många intressanta företag och lätt och snyggt interface.

Genom att ansluta sig till närverken och bli godkänd så kan du generera ut länkar att använda på din WordPressajt.

 

Årskostnad vs Månadskostnad för webbhotell för WordPress

När man skaffar ett webbhotell för WordPress så kan man oftast välja att betala per månad eller per år. Här är det egna prefersener som gäller. En del vill betala per månad då det oftast innebär att man har 30 dagars uppsägningstid medans betalr man per år så binder man upp sig första året men blir i stor utsträckning billigare. Är man helt säker och vet att man valt rätt webbhotell for WordPress så bör man köra på att betala för ett helt år direkt för att spara pengar.

Vilket är världens största webbhotell för WordPress?

Störst på svenska markanden är utan tvekan Loopia men de är långt ifrån bäst. Finns många andra som erbjuder bra tjänster för just WordPress hosting som är betydligt bättre. När man ska insttallera WordPress är det viktigt att tänka på var servern är placerad och vilka tjänster som erbjuds. Är det bra support, trafik obegränsat, öppet köp, ingår det teman och tillägg till din WordPress installation, one click installer eller är det ett svenskt företag så man kan få hjälp på svenska för de som föredrar det. Listan kan göras lång och många föredrar att man kan ringa på telefon för att få den hjälp man behöver.

Hela världen använder WordPress

Att använda WordPress för din webbplats är du inte ensam om. Som ett av världens populäraste CMS så är det miljontals sidor som använder sig av just det här CMS:et. Mycket beror ju på att det är riktigt bra och lätt att komma igång med. Många använder det till sina webbshoppar och även företagssisdor då det ofta är enkel installation och många webbyråer som specialliserar sig på just WordPress.

Vilka språk finns WordPress på?

Det fina med just WordPress är att du har många språk som den är översatt till och det är allt från engelska, svenska, tyska, spanska till norska. Finns inte språket du vill använda så finns det mångder emd plugin som enkelt låter dig översätta hela CMS:et. Behöver man hjälp med en översättning så finns ett helt community som mer än gärna hjälper till med översättningar.

Utvecklar du en svensk sida så är det redan i installationsprocessen bara att välja språk och du får hela WordPress på svenska. Men viktigt att tänka på att installerar du plugins elelr teman så är det inte säkert att de är kompatibla med just det svenska språket så läs på noga innan du köper ett tema eller plugin.

Vad är Open Source?

Det finns flera innehållshanteringssystem med öppen källkod, till exempel WordPress och Magento. Fördelarna med en open source är bland annat kostnadsbesparingar, flexibilitet och även man kan spara in pengar på utveckling då mycket redan finns utvecklat i form av plugins eller moduler.

I och med att många WordPress webbhotell tillhandahåller en elelr flera CMS som man kan installera enkelt med ett klick så är det ett snabbt sätt att komma igång med din webbplats.