Bästa Cloud hosting 2024

Många har säkert hört ordet molnet i olika sammanhang. Moln webbhotell som det även kan kallas för om man vill göra en direkt översättning till svenska. För att enkelt förklara vad ett moln är så är det ett nätverk av servrar/datorer som tillsammans bildar det så kallade molnet och genom att vara flera stycken så delar de på belastningen. Skalbarheten är något också som talar för cloud hosting då du enkelt kan styra hur mycket kraft din server ska ha. Nedan listar vi bra alternativ för cloud hosting.

Fördelar med Cloud hosting

  • Upptiden – Vill du ha en stabil plats för din hemsida så rekommenderas att lägga din sajt på en molntjänst.
  • Snabbhet – Betydligt snabbare än andra sorters webbhotell ofta med SSD lagring och väldigt hög prestanda.
  • Skalbarheten – Du kan enkelt dra i en trottel för att öka prestandan på din cloud hosting för att få tillgång till mer kraft.
  • Managed hosting – Finns många bra alternativ för att enkelt kunna köra din cloud server. Bra WordPress webbhotell alternativ är Templ.io och Cloudways.com.

Templ

Managed wordpress hosting med bas i Sverige. Använder sig av Google Clouds blixtsnabba cloudservrar. Helt klart ett av de bästa alternativen för WordPress managed hosting idag. Testa gratis 1 månad.

Besök Templ

 

Digitalocean

Är du 1337 och vet hur en server ska konfigureras så är Digitalocean en ypperligt alternativ. Snabbt och stabil cloud hosting med servrar runt om i världen. Starta en server idag för $5 och testa. 

Besök Digitalocean

Linode

Snabba och skalbara molnservrar. Kan även köras som managed hosting genom Cloudways och Runcloud.

Besök Linode

Cloudways

Internationell aktör som har en brett utbud av cloud hosting lösningar kopplade till sig. Med ett enkelt användargränssnitt så kan du enkelt skapa en server på Vultr, digitalocean, AWS, Google Cloud eller Linode. Med ett klick kan du även installera WordPress, Magento, Drupal och andra stora open source CMS.

Besök Cloudways

 

Vultr

Ungefär samma som digitalocean och erbjuder cloud servrar från $5 i månaden. Betala enbart för det du använder. Stora möjligheter att koppla ihop exempelvis Runcloud.

Besök Vultr

Varför ska du välja cloud hosting?

Molntjänster finns det gott om. Tyvärr så finns det få bra svenska alternativ när det kommer till cloud hosting. Men det positiva med att allt blivit snabbare är att du inte är lika beroende på att servern måste fysiskt ligga i Sverige. En bra och stabil cloud server i ett land som ligger i närheten kan ofta prestera precis lika bra som en som ligger i exempelvis England eller Holland.

Typ av molntjänst

För att dra nytta till fullo av en molntjänst så ska du antingen vara en hejare på dev ops eller så använder du dig av en managed hosting. Vad är då en managed hosting. En managed hosting är en plattform byggd ovanpå en cloud hosting för att förenkla processen med att lägga till SSL certifikat och andra saker som kan vara bra att ha på sin sajt.

Hur hittar jag en managed hosting?
Finns flera alternativ och beroende på vilket CMS du använder men de två som alternativ som jag rekommenderar varmt är:

Templ – En svensk uppstickare i branschen. Bygger på blixtsnabba Google Cloud. Begränsat till WordPress men vill du ha din sida på en tjänst som gör din sida snabb som blixten så är det helt klart ett bra alternativ. Svensk support och 2 månader gratis. 

Cloudways – Är du i behov att snabba upp Magento, WordPress, Drupal, Joomla, Opencart, Laravel eller enbart få upp någon sorts open source-projekt så är det hit du ska vända dig. Välj mellan digitalocean, vultr, Linode, AWS eller Google Cloud. 

Finn en hel del olika sätt att komma igång med cloud hosting och det här är bara en bråkdel av de alternativ som finns. Vi kommer eftersom vi testat fler tjänster att lägga till dem med. Känner du att cloud hosting är ett för stort berg att bestiga så finns det server managementlösningar som exempelvis Runcloud som enkelt hjälper dig sätta upp och deploya din första server.

Frågor och svar om cloud hosting

Lär dig mer om cloud webbhotell eller cloud hosting som det oftast kallas.

 

Varför cloud webbhotell?

För att det är snabbt och enkelt men även väldigt skalbart är det korta svaret. Men för att gå lite på djupet utan att bli allt för tekniska så rekommenderar jag att läs på WIkipedia om hur det fungerar mer på djupet. Personligen använder jag cloud webbhotell till mina sajter och anledningen är den som vi redan berört, snabbt, skalbart och riktigt kraftfullt. Många tänker nog att man behöver vara sysAdmin eller liknande för att kunna använda molntjänster. Men det kommer fler och fler så kallade managed hosting som exempelvis Cloudways, Templ, Kinsta och även tilläggstjänster som du kan köra på dina cloud webbhotell som Runcloud. Använder du WordPress så är cloud webbhotell något som du bör ha i baktanken vid val av WordPress webbhotell.

Vilket cloud webbhotell ska jag välja?

För att svara på den frågan så beror det på helt vad du börjar med. Startar du en ny sajt så kan du börja med den billigaste planen som exempelvis kan ligga på mellan 100-300kr/mån. Känner du sedan att du växt ur den så finns det en liten smart funktion på nästan alla cloud webbhotell där man enkelt kan dra upp en trottel och få mer RAM, CPU, Utrymme och mängd data för att kunna ta emot det ökade trycket på sajten. Använder du WordPress så är Templ, Cloudways, Kinsta och Flywheel ypperliga lösningar. Finns många som stoltserar med att vara bäst i test men skulle rekommendera att läsa på och se vilken cloud hosting lösning som passar just dig.

Är det dyrt med cloud hosting?

Allt beror på skulle jag säga. Men oftast är cloud webbhotell eller cloud hosting som det även kallas lite dyrare än ett vanligt webbhotell. Men skalbarheten och snabbheten jämför med billiga webbhotell är helt klart den stora skillnaden. Skulle säga att det är mer värt om än det är dyrare att börja med cloud hosting redan från början i dina webbprojekt.

Vilket är det bästa cloud webbhotellet? 

Det blir väldigt svårt att avgöra vad som egentligen är det bästa cloud webbhotellet då behovet som finns hos användaren är det viktigaste att ha i fokus. Men är det WordPress så finns det några leverantörer som sticker ut i mängden.

 

  • Templ – Bra support på svenska och byggt på Google Cloud. Besök Templ här.
  • Cloudways – One-click på många CMS lösningar och välj fritt bland de största cloud hosting leverantörerna. Besök Cloudways.

Utöver dem så finns det en mängd WordPress webbhotell som erbjuder cloud lösningar.

Vill du inte ha en kontrollpanel utan köra enbart med en server så finns Vultr, Digitalocean, Linode med flera som erbjuder cloud hosting från 5 dollar per månad.